فهرست مطالب

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحیده سادات فرخجسته*، راشن عبداللهی، سوگند قاسم زاده صفحات 5-23
    زمینه و هد ف: سبک زند گی، بخشی از زند گی است که به طور عملی تحقق یافته و د ربرد ارند ه طیف کامل فعالیت هایی است که افراد در زند گی روزمره خود انجام می د هند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه سبک زند گی، سبک های د لبستگی و رضایت زناشویی در زنان معتاد و عاد ی شهر تهران بود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی با مطالعه تطبیقی است. 200 نفر آزمود نی د اوطلب شامل 100 نفر زن معتاد و 100 نفر غیرمعتاد در آزمون شرکت کرد ند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه سبک زند گی، سبک د لبستگی بزرگسال و رضایت زناشویی انریچ استفاده شده است. داده ها با روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیری آماری، تحلیل واریانس تک متغیری و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد ند.
    یافته ها
    میانگین نمرات سبک زند گی، سبک های د لبستگی ایمن، اجتنابی، دوسوگرا و همچنین رضایت زناشویی در دو گروه زنان عاد ی و معتاد، در سطح معناد اری(0/1>p) تفاوت د ارند. زنان عاد ی دارای میزان میانگین بالاتری نسبت به زنان معتاد هستند و این نشان می دهد که زنان عاد ی از سبک زند گی مناسب تر و همچنین رضایت زناشویی بالاتری برخورد ار هستند. همچنین زنان معتاد بیشتر از سبک د لبستگی اجتنابی و دوسوگرا استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده توصیه می شود مسئولین اعم از دانشگاه و فرماند هی های استان ها شرایطی را مهیا نمایند تا از طریق به کارگیری زنان در حوزه مبارزه با مواد مخد ر رسالت اصلی پلیس زن را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: سبک زند گی، د لبستگی، رضایت زناشویی، زنان معتاد، تهران
  • فریبا شایگان* صفحات 24-41
    زمینه و مقد مه: رواج روزافزون مصرف مواد مخد ر به ویژه توسط جوانان، نشانگر عدم موفقیت روش های فعلی مبارزه با مواد مخد ر است و نیازمند آن است تا علاوه بر مبارزه، تلاش بیشتری در زمینه پیشگیری از مصرف مواد مخد ر صورت پذیرد، ولی امر پیشگیری مستلزم مشارکت تمام آحاد جامعه است. تحقیق حاضر به دنبال بررسی روش های جلب مشارکت خانوده ها در پیشگیری از مصرف مواد مخد ر است.
    روش
    تحقیق از نوع نگرش سنجی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، خانوده های ساکن در شهر تهران هستند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 384 نفر تعیین شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است (α= 0.908). برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آماره های توصیفی و تحلیلی (آزمون های کای اسکوئر و فرید من) استفاده شده است.
    یافته ها
    در حال حاضر مشارکت خانوده ها در اقد امات پیشگیرانه از مصرف مواد مخد ر بسیارکم می باشد و اقد امات نیز بیشتر در حیطه مراقبت از فرزندان و دوستان خود در عدم ابتلاء به مواد مخد ر می باشد.
    نتیجه گیری
    علاقه نسبتا زیاد ی در بین خانوده ها برای مشارکت در امر پیشگیری وجود د ارد و این امر مستلزم مهیاکردن امکانات و ارایه خد مات لازم از سوی مسئولین و تشویق و ترغیب خانوده ها به این امر و کاهش موانع و مشکلات موجود در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: مواد اعتیاد آور، پیشگیری از اعتیاد، مشارکت خانواد ه، موانع مشارکت، امکانات لازم برای مشارکت
  • سیمین حسینیان، نوشین پردلان*، حمید حیدری، محمدرضا عابدی صفحات 42-54
    زمینه و هد ف: زند گی پرتنش کنونی، جوان را در معرض آسیب های گوناگونی قرار می د هد. حمایت اجتماعی و سبک د لبستگی از عواملی محسوب می شوند که در سلامت رفتار افراد تاثیرگذار می باشند. هدف این مطالعه پیش بینی رفتار پرخطر بر اساس سبک های د لبستگی و حمایت اجتماعی درد انشجویان د ختر بود.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را د انشجویان د ختر دانشگاه اصفهان که در سال 1392-1393 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داده است که با توجه به نمونه گیری تصادفی ساد ه تعد اد 150 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد ند و داده ها با پرسشنامه مشتمل بر پرسشنامه حمایت اجتماعی زیست، د اهلم، زیمت و فارنی(1988) و سبک د لبستگی هازن و شیور(1987) و پرسشنامه رفتار پرخطر(کاظمینی و مد رس غروی، 1391) جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیش ترین تغییرات رفتارهای پرخطر مربوط به حمایت خانوده و سبک د لبستگی ایمن است. حمایت اجتماعی دوستان و حمایت اجتماعی افراد و سبک د لبستگی اجتنابی و سبک د لبستگی دوسوگرا قدرت پیش بینی رفتارهای پرخطر را ند اشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط بین حمایت اجتماعی و سبک د لبستگی با رفتار پرخطر توصیه می شود مسئولین برنامه هایی را اتخاذ نمایند که موجبات ارتقای دریافت حمایت اجتماعی و سبک د لبستگی ایمن برای د انشجویان شوند و آموزش خانوده ها در زمینه ایجاد روابط ایمنی بخش با فرزندان و نیز ارائه برنامه های افزایش د هند هامنیت د لبستگی می تواند حایز اهمیت فراوان باشد
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، سبک های د لبستگی، حمایت اجتماعی، د انشجویان د ختر، دانشگاه اصفهان
  • اعتماد به پلیس
  • عبدالرحمن میرزاخانی*، صیاد درویشی صفحات 55-70
    زمینه و هد ف: تحقق رویکرد های جدید در سازمان پلیس ازجمله مشارکت د اد ن مرد م در حفظ نظم و ایجاد امنیت، در بستر اعتماد عمومی به پلیس، امکان پذیر خواهد بود. در این میان زنان پلیس به جهت ویژگی های خاص فرد ی و شخصیتی می توانند در تعامل با گروه زنان و کودکان نقش ارزند های داشته باشند. بنابراین، هدف تحقیق حاضر شناسایی رابطه پلیس زن با اعتماد سازی خانوده ها نسبت به عملکرد کلانتری ها می باشد.
    روش
    روش تحقیق حاضر ازنظر داده ها کمی و ازنظر اهداف کاربردی و ازنظر ماهیت مطالعه همبستگی است. این تحقیق در نیمه اول سال 1392 در شهر اهواز انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش را زنان و خانوده کودکان بزه د ید ه شهر اهواز که طی شش ماهه اول سال 1392 به کلانتری های این شهر مراجعه داشته اند تشکیل می دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساد ه 175 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد ند. ابزار سنجش پژوهش پرسشنامه 32 سئوالی اعتماد تشکیل می د اد. داده های پژوهش به وسیله آزمون های همبستگی پیرسون و t تک نمونه ای مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین نقش پلیس زن با اعتماد سازی خانوده نسبت به عملکرد کلانتری ها رابطه معناد اری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    زنان پلیس می توانند اعتماد خانوده ها، بویژه زنان و کودکان را نسبت به عملکرد کلانتری ها افزایش د هند.
    کلیدواژگان: اعتماد به پلیس، اعتماد سازی، اعتماد بنیاد ین، اعتماد بین شخصی، اعتماد اجتماعی، اعتماد نهاد ی، پلیس زن، اهواز
  • پیمان شکنی زناشویی
  • علی محمد نظری*، علیرضا احمدیان، علی افشار صفحات 71-84
    زمینه و هد ف: پیمان شکنی همسر استرس و ضربه روانی حاد ی را بر رابطه زوج تحمیل می کند. برخی اوقات این زوج ها د چار آشفتگی هیجانی، نشانگان قلب شکسته، مشکلات روان شناختی حاد و حتی نشانگان استرس پس از سانحه می شوند. تا آنجا که برخی پژوهشگران مانند د نیس اورتمن (2009) اختلالی را با نام نشانگان ضربه روانی پس از پیمان شکنی همسر تعیین و تشخیص گذاری می کنند. پژوهش حاضر جهت مطالعه ابعاد کامل این نشانگان بر روی یک مورد د چار این نوع آشفتگی هیجانی صورت گرفته است.
    روش
    بررسی بالینی یک زوج د چار تجربه پیمان شکنی زناشویی به صورت گزارش د قیق مورد ی انجام شد.
    یافته ها
    نشانگان ضربه روانی پس از آگاهی از پیمان شکنی همسر با علائمی شبیه به اختلال استرس پس از سانحه همپوشانی بالایی د ارد.
    نتیجه گیری
    علائم بالینی فرد د چار این نوع ترومای عاطفی در پیوند صمیمی با زوج خود به نوعی شوک د چار می شود که محتوای عمد ه آن بر محور مرور نشخوارگرانه ذهنی و تصاویر خیانت همسر خود با فرد دیگر متمرکز است که مراجع به صورت مستمر آن را به شکل تهاجمی و آسیب رسان در سازمان شناختی خود تصور می کند.
    کلیدواژگان: پیمان شکنی زناشویی، استرس، تابلو بالینی، نشانگان اختلال ضربه روانی ناشی از پیمان شکنی همسر
  • طلاق
  • امیرحسین محمدپناه*، حمید شیرزاد صفحات 85-102
    زمینه و هد ف: طلاق به عنوان یک مسئله اجتماعی، یکی از مهم ترین پد ید ه های حیات انسانی است. این پد ید ه دارای اضلاعی به تعد اد تمامی جوانب و اضلاع جامعه انسانی است که علاوه بر تاثیرات روانی، تاثیرات اقتصادی، جمعیتی، فرهنگی، ارتباطی و امنیتی د ارد. پس توجه به طلاق نه تنها از د ید گاه فرد به عنوان انسان و فرزند انش مهم است، بلکه از د ید گاه جامعه، فرهنگ، اقتصاد و امنیت اجتماعی نیز قابل اعتناست. هدف عمد هاین تحقیق شناخت عوامل موثر در طلاق برحسب طبقه اجتماعی و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی شهر سنند ج است.
    روش
    روش این پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری زنانی که حکم طلاق آن ها صاد رشده است که به روش نمونه گیری طبقه بندی ساد ه 450 نفر از زنان که در سه طبقه اجتماعی و به طور مساوی برای هر طبقه اجتماعی 150 انتخاب شد ند.
    یافته ها
    بین سال زند گی و طبقه اجتماعی پاسخگویان رابطه وجود د ارد. نکته بسیار مهم این است که در ارتباط با سوال وضع اقتصادی و بعد ازد واج، پاسخگویان در هر سه طبقه اجتماعی بر این باور بودند که وضع اقتصادی آنان چند ان فرقی نکرد ه و معمولی بود هاست. درباره نحوه آشنایی و شیوه همسرگزینی بیشترین فراوانی در کل مربوط به خواستگاری بود ه و کمترین آن مربوط به محیط کار که نشان می دهد عدم شناخت کافی در انتخاب همسر می تواند یکی از علل طلاق باشد.
    نتیجه گیری
    علت طلاق در طبقه اجتماعی پائین، بیشترین فراوانی مربوط به خرجی ند اد ن یعنی عامل اقتصادی بود. در طبقه اجتماعی متوسط هم تفاوت های فرهنگی بالاترین درصد را د ارا بود و در طبقه اجتماعی بالا عدم تفاهم و توافق اخلاقی بود. پد ید ه طلاق به د لیل د گرگونی اجتماعی موجب کاهش امنیت اجتماعی جامعه می گرد دو احتمال وقوع آسیب های اجتماعی افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: طلاق، طبقه اجتماعی، تفاوت های فرهنگی، تحرک اجتماعی، امنیت اجتماعی، سنند ج
|
  • Vahide Sadat Farkhojaste *, Rashin Abdolahi, Soogand Ghasemzadeh Pages 5-23
    Background And Objective
    Lifestyle is part of the life which is practically achieved and includes the full range of activities that people do in their daily life. The purpose of this study was to compare the lifestyle, interest styles and marital satisfaction among addicts and normal women in Tehran.
    Method
    This research is descriptive with comparative study. 200 people, including 100 addicted women and 100 non-addicted participated in the test. Data gathered by using three questionnaires of lifestyle, adult interest style and Enrich marital satisfaction.Data were analyzed by using of statistical multivariate analysis, univariate analysis and Pearson correlation coefficient.
    Findings
    Average scores of lifestyle, secure, interest styles, avoidant, ambivalent and also marital satisfaction in both groups of normal and addicted women has a difference in the significant level (p<0.1). Normal women have a higher average than addicted women and it shows that normal women have a better lifestyle and higher marital satisfaction. Also, addicted women used avoidant and ambivalent interest style.
    Conclusion
    According to the obtained results it is recommended that authorities, including University and province's commands provide conditions which through using of women in the anti-drug area provided the main mission of the policewomen.
    Keywords: Lifestyle, Interest, Marital Satisfaction, Addicted Women, Tehran
  • Fariba Shayegan Pages 24-41
    Background And Objective
    The increasing prevalence of drug use, especially by young people, demonstrates the failure of the current methods of antinarcotics and in addition, it requires more efforts to be done in the field of prevention of drug use; but prevention requires the participation of all sections of society. The present study seeks to investigate the methods of attracting participation of families in preventingdrug use.
    Method
    This survey study is the type of attitude assessment. The statistical populations are families living in Tehran that the sample size was determined 384 people by using of Cochran formula and multistage cluster sampling method. The research tool is researcher made questionnaire (α= 0.908). Data analyzing was done by using of descriptive and analytical statistics (chi-square test and Friedman).
    Findings
    At present, family participation in preventive measures of drug use is very low and these measures are more in the field of caring their children and their friends in order to don’t use drugs.
    Conclusion
    There is a great favorite among families for participation in drug use prevention and this requires providing facilities and necessary services by the authorities and encouraging families and reducing current barriers and problems in this area.
    Keywords: Addictive Substance, Addiction Prevention, Family Participation, Participaion
  • Simin Hosseinian, Nooshin Pordelan*, Hamid Heydari, Hamidreza Abedi Pages 42-54
    Background And Objective
    Today stressful living exposes young peoples in different damages. Social support and interest styles are factors that are affecting on health behavior of individuals. The aim of this study was to predict risky behaviors based on interest styles and social support in girl student.
    Method
    This study is descriptive correlational study. Statistical population of this study consisted of female students who were studying in Isfahan university in 2013- 2014 and a sample size of 150 people were selected through random sampling. Data was gathered by questionnaire including environment social support questionnaire, Dahlem, Zhimet and Farni (1988) and interest style of Hazen and Shior (1987) and risky behavior questionnaire of Kazemini and Modares Gharavy (2012). Data were analyzed by using the statistical tests of Pearson correlation and stepwise regression.
    Findings
    Most changes in risky behavior are related to family support and secure interest style. Social support of friends and individuals and avoidant interest style and ambivalent interest style couldnt predict risky behaviors.
    Conclusion
    According to the relation between social support and interest style with risky behavior recommended that authorities adopted plans that promote receiving of social support and secure interest style for students. Training families about creating secure relationships with children and also providing programs which increaseinterest security can be very important.
    Keywords: Risky Behaviors, Interest Style, Social Support, Girl Student, Isfahan University
  • Abdorahman Mirzakhani*, Sayad Darvishi Pages 55-70
    Background And Objective
    Implementation of new approaches in the police organization such as people's participation in maintaining of order and security in the context of trust in the police will be possible. Among these, policewomen due to certain individual and personality characteristics can play an important role in interacting with children and women. Therefore, the aim of this study is to identify the relationship between policewomen with family building trust towards the police performance.
    Method
    This study in terms of data is quantitative and in terms of objectives is practical and in terms of nature is a correlation. This study was performed in the first half of 1392 in Ahvaz. Statistical population of this research consists of women and families of children that fall victim and have gone to the police stations in the first half of 1392 in Ahvaz. 175 people were selected by using simple random sampling. The measuring tool was 32 item trust questionnaire. Data were analyzed by using Pearson correlation and one sample T tests.
    Findings
    There is a significant relationship between policewomen role and family building trust towards police performance.
    Conclusion
    Policewomen can increase family trust specially women and children towards police performance.
    Keywords: Confidence in the Police, Trust Building, Fundamental Trust, Interpersonal
  • Alimohammad Nazari *, Alireza Ahmadian, Ali Afshar Pages 71-84
    Background And Objective
    The marital infidelity imposes severe stress and trauma onthe couple's relationship. Sometimes, these couples experiencing emotional distress, heart broken syndrome, severe mental problems and even post traumatic stress disorder. As far as some scholars like Dennis Ortman (2009), identify a disorder named trauma syndrome after spouse infidelity. The present study was done to examine thefull extent of this syndrome on this type of emotional distress.
    Method
    The clinical study of one couple experiencing marital infidelity was done as a case detailed report.
    Findings
    Trauma syndrome after knowing of infidelity of spouse have high overlap with symptoms of post traumatic stress disorder.
    Conclusion
    The clinical symptoms of patients with this emotional trauma in intimated relationship with his/her spouse has shocked that its main content is concentrate based on mental review and his/her spouse's infidelity images with another person that patients continuously imagine it in the form of invasive and damaging in his/her cognitive organization.
    Keywords: Marital Infidelity, Stress, Clinical Features, Psychological Trauma Syndrome Caused by Infidelity of Spouse
  • Amirhosein Mohamadpanah*, Hamidreza Shirzad Pages 85-102
    Background And Objective
    Divorce as a social problem is one of the most important human life phenomena. This phenomenon has many sides in numbers of all human society sides that in addition to the psychological effects has economic, demographic,cultural, communication and security effects. Then, considering divorce is important not only from the view of individuals as human and his/her children, but from the view of society, culture, economy, social security is also notable. The main purpose of this study is to identify the effective factors leading to divorce in terms of social class and its impact on social security of Sanandaj.
    Method
    This is a survey study. The statistical population is women who have divorced that 450 women of three social classes were selected equally 150 women for each class by simple classification sampling method.
    Findings
    There is a relation between years of life and social class of respondents. A very important point about the question of the economic situation is that respondents in all three social classes believed that their economic situation didn’t differ very much and was normal. About how to become familiar and mate selection method,the highest frequency was relevant to the proposal and the lowest frequency was relevant to the workplace that it shows that the lack of enough knowledge in mate selection can be one of the causes of divorce.
    Conclusion
    The highest frequency of cause of divorce in lower social class was relevant to economic factors. In the middle class, the highest percentage was relevant to cultural differences and in high class, cause of divorce was relevant to the lack of moral understanding and agreement. Divorce phenomenon because of social changes causes a reduction in social security of society and increases the likelihood of occurrence of social harms.
    Keywords: Divorce, Social Class, Cultural Differences, Social Mobility, Social Security, Sanandaj